14 octombrie 2012, ora 11, stadion „Parc” - Breaza
În etapa a XI-a a Ligii A Prahova, chiar în ziua în care sărbătorim cea de-a 509-a aniversare a orașului Breaza (atestat documentar în anul 1503), echipa noastră înfruntă echipa care până ieri a ocupat ultimul loc, Voința Vadu Părului, o nou-promovată ca și echipa noastră, echipa care a câștigat turneul de baraj din vară în fața Găzarului Surani și Unirii Cocorăști Colț, cea din urmă echipă care a combătut alături de noi în campionatul Ligii B Seria Vest acum un sezon. Echipa pe care o vom înfrunta duminică are o zestre de numai 3 puncte, obținute în etapa trecută, după un 4-2 cu Brădetul Ștefești, ocupând numai a 16-a poziție. Deși suntem total conștienți că meciul trebuie tratat cu atenție, ca orice meci, nu putem să ne propunem alt obiectiv decât o victorie cât mai clară. Așteptăm susținerea tuturor celor ce pot veni la meci și sperăm să avem un stadion plin la meciul de duminică.
Câteva date despre orașul Breaza:
Despre Breaza s-a amintit prima dată în anul 1431, când domn al Țării Românești era Alexandru I Aldea, unul din fiii lui Mircea cel Bătrân. Amănuntul este relatat într-un document din anul 1667, semnat și pecetluit de Elena Cantacuzino. În „catastih” se arată averea boieroaicei din care „satul Comarnic cu vecinii 262 și satul Breaza și Secăriile cu vecinii.... se vederează că sunt 236 de ani de când merge stăpânirea din neam în neam....”. Registrele begesimale Brașov din anul 1503 cuprind și Breaza, pe lângă alte localități prahovene cu care orașul făcea comerț, acestea menționându-l pe Neagoe din Breaza aflat la Brașov pentru negoț. Același Neagoe este prezent și în Hrisovul Domnesc datat în 27 mai 1510, semnat de Vlad cel Tânăr, care menționa: „Am dăruit domnia mea, acest de față hrisov, prea cinstitului jupân Neagoe al lui Drăghici cu fiii lui, să le fie Breaza toată”.
În anul 1711
, domnitorul Constantin Brâncoveanu a confiscat toată averea ce se afla în posesia lui Gheorghe și Toma Cantacuzino, ca urmare a trădarii acestora în timpul războiului ruso-turc. Prin acest act, el deținea și jumatate din „moșia Breaza”. În 1717, Nicolae Mavrocordat daruiește lui Iordache Cretulescu „acest sat Breaza”, iar după anul 1892 localitatea ajunge în proprietatea lui Grigore Basarab Brâncoveanu, supranumit de locatari „Prințul Brâncoveanu”, care a avut soție pe Colette Cazianu, nepoata haiducului Iancu Jianu. Începutul secolului al XX-lea este legat de activitatea așa-numitelor „case naționale”, lăcașe de cultură întemeiate de generalul Ion Manolescu, preotul Vasile Opriș, meșterul Ion Aldea, printre alții.
Breaza este stațiune balneo-climaterică din anul 1928. Calitatea aerului localității se datorează ozonului și ionilor negativi, cu efect terapeutic. În oraș și în imprejurimi există un bioclimat puternic stimulent, caracterizat prin valori joase ale presiunii atmosferice, aerul fiind și deosebit de bogat în radiații ultraviolete, datorat îndeosebi purității sale. Regimul de cură în stațiune este recomandat în: nevroză astenică, sindroame neuro-astenice, boli endocrinometabolice (diabet zaharat, hipertiroidie și dislipidemii), turburări circulatorii periferice, hipertensiune arterială, afecțiuni ale căilor respiratorii, anemii, etc. Analizând izvoarele cu apă minerală, Institutul de Balneofizioterapie din București a stabilit că sunt sulfuroase, sulfatate, calcice, sodice, hipotone, fiind utilizate pentru tratament balnear ale unor afecțiuni cum ar fi nevroze, a bolilor cardio-vasculare, respiratorii, hepatobiliare. Acestea sunt cunoscute pe plan local din 1883, deoarce generalul rus Pavel Kiseleff trimitea aici la tratament soldații bolnavi. Izvoarele din oraș au primit în 1873, la Expozitia de la Viena, Diploma de Onoare pentru calități terapeutice deosebite. (wikipedia.org)
Locuri importante ale orașului:
Primăria Orașului
Crucea Eroilor (Dealul Gurga)
Parcul Brâncoveanu
Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir”
Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”
Clubul de Golf „Lac de Verde”
Centrul Cultural „Ion Manolescu”
...și bineînțeles, stadionul „Parc”